Skip to main content

Einde Hawk Eye discussie: geen bouwwerk

In de uitspraak van de AbRvS van 20 september 2017, ECLI:NL:RVS:2017:2558 beëindigt de Afdeling de discussie over de vraag of een vogelverschrikker een bouwwerk kan zijn. De exploitanten van een fruitkwekerij hebben in tussen de fruitbomen 2 vogelverschikkers geplaatst, Hawk Eys-e’s genoemd. Het college treedt hiertegen handhavend op en stelt dat de Hawk Eye’s bouwwerken zijn die voorts in strijd met het bestemmingsplan zijn geplaatst.

De Hawk Eye’s bestaan elk uit een metalen buisje met een diameter van 1,5 cm. Daarop is op eenvoudige wijze een ronde bal met een doorsnede van 50 cm geplaatst. Het buisje wordt in de grond gestoken en kan hier gemakkelijk weer uitgehaald worden. De bal draait rond in de wind en weerkaatst het zonlicht. De vogelverschrikkers zijn respectievelijk 2 m en 5 m hoog. De vogelverschrikkers zijn jaarlijks op het perceel aanwezig van maart tot en met september. Gedurende deze periode moeten ze af en toe een paar meter verplaatst worden, omdat de vogels anders aan de vogelverschrikkers gewend raken en er niet meer door verjaagd worden.

De Afdeling overweegt dat de Hawk Eye’s zijn bedoeld om slechts kortdurend op dezelfde plek te worden neergezet en daarmee niet bedoeld om langere tijd op dezelfde plaats te kunnen functioneren. De Afdeling overweegt voorts dat de vogelverschrikkers niet kunnen worden aangemerkt als een constructie, nu de bal en het buisje op eenvoudige wijze aan elkaar zijn bevestigd en het buisje in de grond gestoken wordt. Dat deze buisjes enkele meters diep de grond in worden geduwd is volgens de Afdeling niet relevant.

Voor meer informatie over deze uitspraak kunt u contact opnemen met Janike