Skip to main content

VNG-brochure: gemengd gebied en vergunningsvrij bouwen

10 april 2020

Door de gemeenteraad van – wat inmiddels heet – de gemeente West Betuwe is een bestemmingsplan vastgesteld dat de komst van onder meer een Brede School mogelijk maakt in het plaatsje Spijk. De gemeenteraad heeft gesteld dat gelet op het karakter van de omgeving van het plangebied uit dient te worden gegaan van “gemengd gebied” en een richtafstand van 10 meter dient te worden gehanteerd.

En dat vindt genade in de ogen van de Afdeling in de uitspraak van 8 april 2020 (ECLI:NL:RVS 2020:1014). Wat mij betreft toch wel opmerkelijk. Nu in de omgeving van het plangebied een dorpshuis, een bedrijfsloods en een schilderbedrijf is gesitueerd. En tussen plangebied en deze ‘bedrijvigheid’ liggen groenbestemmingen met wat speelvoorzieningen. Verderop ligt nog enige agrarische bedrijvigheid. Veel dorpser zal het niet eenvoudig vinden zijn.

Kortom, snel aangenomen dat sprake is van gemengd gebied. Toch gaat het nog fout voor de gemeenteraad: vergunningvrij kan door appellant in zijn achtertuin een mantelzorgwoning worden gerealiseerd. En die ligt dan binnen de 10 meter van de school. Een foutje dat eerder ook aan de orde kwam in deze flits in de uitspraak van 18 april 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:1264).

Voor meer informatie over deze uitspraak kunt u contact opnemen met Eelco