Conclusie over evenredigheidstoets

9 juli 2021

Op 7 juli 2021 hebben de staatsraden advocaat-generaal Wattel en Widdershoven een conclusie genomen over de evenredigheidstoets (ECLI:NL:RVS:2021:1468). De conclusie gaat in op de vraag hoe indringend de bestuursrechter bestuurlijke maatregelen moet toetsen en wat daarbij de betekenis is van het evenredigheidsbeginsel. De conclusie is gevraagd in een zaak over een dwangsombesluit inzake de sluiting van een woning na een drugsvondst in die woning.

Wattel en Widdershoven vinden dat de bestuursrechter zijn evenredigheidstoets van bestuurlijke maatregelen, zoals een woningsluiting of een dwangsom, moet aanpassen en moet toetsen zoals dat in het Europese recht gebeurt. Verder zou de bestuursrechter de intensiteit van zijn toets moeten laten afhangen van de concrete belangen die bij een bestuurlijke maatregel zijn betrokken en van de vraag in hoeverre die maatregel de grondrechten aantast. Daarnaast vinden de staatsraden advocaat-generaal dat de bestuursrechter een bestuurlijke maatregel ook aan het evenredigheidsbeginsel moet kunnen toetsen als de wet bepaalt dat de maatregel moet worden opgelegd.
Voor een uitgebreidere samenvatting van de conclusie wordt verwezen naar het persbericht op de website van de Raad van State (https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@125985/202006932-3-a3-202002668-2-a3-en/#toonpersbericht) en naar de conclusie zelf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique


Sluit je aan bij de
800+ abonnees 
en schrijf je in voor de
wekelijkse Omgevingsflits:

* indicates required
Volg ons:

©2022 - SAM advocaten. Mogelijk gemaakt door Webconfetti.